Wilt u langskomen voor een intakegesprek en hulp bij het maken van de juiste keuze, dan kunt u een afspraak maken met een medewerker van de vacaturebank op telefoonnummer 0251 – 65 65 62 of vul het inschrijfformulier in via deze site.

Vrijwilligerswerk doe je niet voor niets

Als u iemand vraagt waarom hij of zij vrijwilligerswerk doet, krijgt u nooit het antwoord “omdat het zo goed betaalt”. Waarom doen dan toch zo’n 3 miljoen mensen in Nederland vrijwilligerswerk? Voor veel mensen is vrijwilligerswerk gewoon een manier om tijd prettig en zinvol te besteden.
Iedereen heeft daarvoor zo zijn/haar eigen motieven, bijvoorbeeld iets doen voor een ander, maar u krijgt er zelf ook iets voor terug. Geen geld, er zijn andere manieren om rijk te worden. Maar wel voldoening, het is leuk om te doen, u doet nieuwe ervaringen op en u leert andere mensen kennen. En nog belangrijker, het is zinvol werk op plaatsen waar dat echt nodig is. Daarmee verbetert of verandert u zaken die u zelf belangrijk vindt.

Vrijwilligerswerk voor iedereen

Of u nu werkt, studeert, werkloos of gepensioneerd bent en wat uw leeftijd of opleiding ook mag zijn, vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Maar niet iedereen komt zomaar het vrijwilligerswerk tegen waarbij hij of zij zich thuis voelt. Voor hen is het Vrijwilligers Informatie Punt Castricum (VIP) de plek om naar toe te gaan. Daar vindt u het werk dat past bij uw ervaring, interesse of talenten.

Vacaturebank

Bij elke instelling die met vrijwilligers werkt, heb je een vaste kern. Mensen die bereid zijn een langere tijd zich in te zetten voor de organisatie. Bent u hierin geïnteresseerd, dan heeft de Vacaturebank een ruim bestand van vacatures op tal van gebieden. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met een groep een klus aan te pakken. Steeds meer organisaties bieden ook vrijwilligerswerk op maat, waarbij de behoefte van de vrijwilliger om ‘vrij te blijven’ wordt gerespecteerd. Vakantie, kleinkinderen en vrijwilligerswerk kunnen prima worden gecombineerd.
  • Duobaan, twee mensen voor 1 taak, zodat u onderling tijden kunt bepalen en elkaar kan vervangen.
  • Teamverband, in een team werken geeft meer ruimte voor uw eigen agenda, roosters kunnen onderling worden samengesteld en waar nodig kunt u ruilen.
  • Kortverbandvrijwilliger, ik wel best wat doen, maar dan minder veel, minder vaak en minder vast. Ook dat kan!

Vrijwillig maar niet vrijblijvend

De organisatie waar u werkt moet op u kunnen rekenen, maar u geeft aan wanneer u wel en niet beschikbaar bent.  Als vrijwilliger mag u op uw beurt rekenen op goede afspraken over zaken als verzekering, begeleiding en onkostenvergoeding. Ook zijn er wettelijke regelingen voor vrijwilligers met een uitkering. Het Vrijwilligers Informatie Punt informeert u hier desgewenst over.

Veelgestelde vragen

Voor vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiairs heeft de gemeente een collectieve verzekering afgesloten. Je bent hierdoor automatisch verzekerd tijdens het vrijwilligerswerk als je een ongeluk krijgt of schade veroorzaakt. Brandweer- en politievrijwilligers kunnen hier geen gebruik van maken.

Je meldt eerst de schade bij je eigen verzekering of die van de (vrijwilligers)organisatie. Wordt je aanvraag daar niet in behandeling genomen, dan kunt je een beroep doen op deze speciale verzekering van de gemeente.

Als je vrijwilligerswerk doet, krijg je soms een vergoeding. Deze vergoeding is in sommige gevallen niet belast. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst

Doe je vrijwilligerswerk voor een ANBI? Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag je een bedrag aftrekken als een gewone gift.

 

N.B. Als je een uitkering hebt en je ontvangt vergoedingen voor je vrijwilligerswerk, dan heb je niet alleen te maken met de Belastingdienst, maar ook met je uitkerende instantie. Meer informatie kun je krijgen van het UWV of van je consulent bij de Dienst Sociale Zaken.

Heb je  een uitkering en wil je vrijwilligerswerk gaan doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om je  sociale contacten te onderhouden of om een zakelijk netwerk op te bouwen.

Heb je  een WW-uitkering? Dan heb je  toestemming van het UWV nodig voordat je met vrijwilligerswerk kunt beginnen. Het vrijwilligerswerk mag je kans op betaald werk namelijk niet verkleinen. Daarnaast beoordeelt het UWV of het werk dat je wilt gaan doen, ook echt vrijwilligerswerk is. Meer informatie vind je op de website van het UWV.

Heb je een andere uitkering van het UWV? Kijk hier welke regels gelden.

Heb je een bijstandsuitkering van de gemeente Castricum? Neem dan contact op met je consulent van de Dienst Sociale Zaken.

‘Werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving.’ Dat is de officiële definitie van vrijwilligerswerk.

Zoals uit de definitie blijkt, heeft vrijwilligerswerk een aantal kenmerken:

  • Het is onbetaald.
  • Het is niet verplicht.
  • Het komt ten goede aan anderen of de samenleving.
  • Er is een zekere mate van organisatie.

Op zich heeft vrijwilligerswerk geen winstoogmerk, maar het kan wel binnen een winstgevende onderneming plaatsvinden. Sommige vrijwilligers werken immers bij betaalde voetbalorganisaties of grote zorginstellingen, zoals ziekenhuizen.

Belastingdienst en UWV Volgens de belastingdienst is een vrijwilliger een persoon die niet beroepshalve en op vrijwillige basis werkzaamheden verricht. Dit doet deze persoon voor een organisatie of instelling die niet is onderworpen aan de vennootschapsbelasting, of voor een sportorganisatie, of voor een algemeen nut beogende instelling (ANBI), zonder dat hij daarvoor een reële arbeidsbeloning ontvangt.

In de Regeling vrijwilligerswerk in de WW die het UWV hanteert, is de definitie verder uitgebreid en aangescherpt.