Nog geen reacties

Wethouder Kees Rood over Vrijwilligersacademie

In gesprek met wethouder Kees Rood over Vrijwilligersacademie BUCH

Voor vrijwilligers en mantelzorgers 

 

De site van de Vrijwilligersacademie BUCH is afgelopen najaar online gegaan met een uitgebreid aanbod aan korte cursussen en workshops. Vrijwilligers én mantelzorgers kunnen op de site van de academie een kijkje nemen en zich aanmelden voor één of meer cursussen en workshops in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Irene Zijlstra van het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn Castricum sprak over de Vrijwilligersacademie met wethouder Kees Rood van de gemeente Castricum. Kees is enthousiast over de komst van de Vrijwilligersacademie en over de samenwerking in de vier gemeenten. “Sowieso is het aanbod interessant. Bovendien kunnen vrijwilligers en mantelzorgers nu makkelijk en snel de weg vinden.  Maar de echte meerwaarde van de samenwerking is dat het breder kan worden aangeboden en dat zo meer mensen de mogelijkheid krijgen om deel te nemen.”

Vrijwilligers en mantelzorgers worden met het cursusaanbod ondersteund in hun werk en hun taken. Het aanbod betekent een aanvulling op het coachen en begeleiden van vrijwilligers dat al binnen vrijwilligers- en welzijnsorganisaties wordt gedaan.

Bij de Vrijwilligersacademie zijn cursussen te vinden als: ‘Werven en begeleiden van vrijwilligers’, ‘Publiciteit voor vrijwilligersorganisaties’ en ‘Fondsenwerving’. Voor mantelzorgers kan bijvoorbeeld de workshop ‘Goed omgaan met dementie’ ondersteunend zijn.

“De ontmoeting en uitwisseling tussen vrijwilligers en mantelzorgers tijdens cursussen en workshops voorzien in een toenemende behoefte: ervaringen uitwisselen, ideeën overnemen, geïnspireerd raken en meer samenwerken. Ze zijn van belang en sluiten aan bij wat de gemeente graag wil bereiken met haar subsidiebeleid. Speerpunten in dat beleid zijn onder meer: ontwikkelen van talent, bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid en nummer één op het lijstje: bestrijden van eenzaamheid”, aldus de wethouder. “En die punten worden in het vrijwilligerswerk en door de vrijwilligersacademie goed behartigd.”

Op de site van de academie zijn ook veel e-learningmogelijkheden te vinden. Zo kan in de eigen omgeving in een uurtje informatie worden opgedaan over onderwerpen als: ‘gespreksvaardigheden’ of ‘social media’. De e-learningworkshops maken het aanbod compleet.

Kortom, het is de moeite waard de website van de Vrijwilligersacademie te bezoeken: vrijwilligersacademiebuch.nl.

Voor vragen over de Vrijwilligersacademie of vrijwilligerswerk in het algemeen kan contact opgenomen worden voor Bergen: Vrijwilligers Centrale info@vcra.nl, Uitgeest: Vrijwilligers Informatie Punt Uitgeest, info@vipuitgeest.nl. Castricum: Steunpunt Vrijwilligerswerk Castricum vcc@welzijncastricum.nl,  Heiloo: Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo info@vipheiloo.nl.

Plaats een reactie