Informatie voor organisaties

Op deze pagina vind je een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Schroom niet en bel of mail ons. Wij helpen je graag verder!


Welke organisaties kunnen zich inschrijven om vacatures te plaatsen?

VIP Castricum ondersteunt non-profitorganisaties (stichtingen, verenigingen, clubs of instellingen zonder winstoogmerk) bij het werven van vrijwilligers. Onbetaald werk bij commerciële organisaties valt niet onder vrijwilligerswerk.


Waar vind ik meer informatie over vrijwilligersbeleid?

Hoewel niet verplicht, kan het handig zijn om een vrijwilligersbeleid op te stellen voor jouw organisatie. Hierin leg je vast hoe er met vrijwilligers wordt gewerkt. Dit geeft duidelijkheid aan vrijwilligers en beroepskrachten. Deze handleiding kan helpen bij het opzetten van vrijwilligersbeleid.


Hulp nodig? Wij denken graag met je mee. Neem dan contact met ons op.


Wat is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)?

Per 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De WBTR is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Het wettelijk vastleggen van taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. Klik hier voor meer informatie.


Zijn vrijwilligers verzekerd?

Ook tijdens vrijwilligerswerk kunnen ongelukken gebeuren of schade ontstaan. De gemeente Castricum heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Alle vrijwilligers in de gemeente Castricum zijn automatisch verzekerd. Klik hier voor meer informatie.


Vanaf welke leeftijd mag iemand vrijwilligerswerk doen?

Voor vrijwilligerswerk gelden dezelfde regels als voor betaald werk. Dat houdt in dat jongeren onder de 16 jaar in principe geen vrijwilligerswerk mogen doen. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld in het kader van de Maatschappelijke Stage. Ook voor 16- en 17-jarigen zijn er een aantal voorwaarden. Er is geen wettelijke maximum leeftijdsgrens voor het doen van vrijwilligerswerk. Meer weten? Klik hier.


Moet ik vrijwilligers om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen?

Organisaties die werken met kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening en kwetsbare ouderen, kunnen aan de vrijwilliger een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Deze kun je gratis aanvragen. Het is aan te raden om elke drie jaar aan een vrijwilliger een nieuwe VOG te vragen en hiervoor een duidelijk beleid te hanteren. Klik hier voor meer informatie.


Hoe kunnen wij trainingen, workshops of bijeenkomsten delen via VIP Castricum?

Gedreven vrijwilligers moet je gedreven houden. Met een leuke werkplek, maar ook met de kans om verder te groeien. Biedt je als organisatie een training, workshop of bijeenkomst voor vrijwilligers aan en is deze open voor vrijwilligers van buiten de organisatie, plaats deze activiteit dan op onze website. Deelnemers kunnen zich dan gelijk aanmelden. Of nodig ze zelf uit. Let op: we delen alleen activiteiten die helpen de deskundigheid van vrijwilligers te vergroten. Klik hier om een activiteit te plaatsen.