Post | februari 2024 | Vrijwilligersverhalen | 1 min lezen

"Energieklusser zijn is om meerdere redenen leuk, maar de belangrijkste reden is de waardering voor je werk van degene die jij helpt".

Energieklusser Cees Jan

Wat doe je in de rol van Energieklusser?

De energieklussers gaan bij mensen langs met een smalle beurs op bezoek en inventariseren welke kleine energiebesparende maatregelen de bewoner kan realiseren. Denk aan bijvoorbeeld radiatorfolie aanbrengen, radiator ventilatoren monteren, tochtstrips plakken, waterbesparende douchekop monteren of kozijnfolie plakken. Daarnaast verstrekt de klusser energiebesparendere tips aan de bewoner. De klusser bestelt de benodigde materialen en laat deze op het adres van de bewoner afleveren. Bij een vervolgbezoek worden de materialen weer door dezelfde klusser aangebracht.

 

Wat maakt het zo leuk?

Energieklusser zijn is om meerdere redenen leuk, maar de belangrijkste reden is de waardering voor je werk van degene die jij helpt. Daarnaast zijn met je handen werken, fit blijven, direct resultaat van je werk zien, samen met een medeklusser werken, een beetje meehelpen aan de energietransitie en het leren kennen van vele plaatsen, huizen in Castricum en omgeving ook leuke bijkomstigheden. En dat allemaal op je eigen voorwaarden, je bepaalt zelf hoeveel energie je er in steekt.

 

Welke kwaliteiten heeft een energieklusser?

Een energieklusser moet natuurlijk beetje handig zijn, dat spreekt voor zich. Maar hij/zij moet zich ook in kunnen leven in de behoeften van degenen die om hulp vragen. Daarbij is het belangrijk heldere afspraken te maken en je daar ook aan te houden. En het is ook van belang om duidelijk grenzen aan te kunnen geven, want niet alles is altijd mogelijk.

 

Waarom zou iemand energieklusser moeten worden?

Je hebt wat tijd over. Je vindt het leuk om zonder stress samen met anderen te klussen.  Je houdt er van om zo nu en dan eens onder het genot van bakkie koffie en gebak ervaringen uit te wisselen. En je haalt voldoening uit het helpen van mensen, die het niet zo breed hebben. In dat geval is energieklusser wellicht iets voor jou.


Interesse, vragen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]


Deel blogpost